Imperial tamarin - beskrivelse, livsstil

I verden er det mange arter av apekatter. De varierer i utseende, i størrelse, oppførsel. Apekatter bor i mange deler av verden. En av de meget interessante og originale apekatter er de keiserlige tamariner. Disse er veldig små aper som tilhører familien av igrankovye. De har en interessant funksjon som de lett kan skille fra andre arter.

Men disse søte apekatter er ikke bare forskjellige i utseendet deres. I andre arter er lederen av pakken mann, men i keiseren tamariner er situasjonen annerledes. Skolen ledes av den eldste kvinnelige. De har representanter for forskjellige kjønn, som det var, delvis reverserte roller. Tross alt, i deres pakke, skal menn få mat, og også bære unger med dem. Denne arten ble oppdaget i 1907. La oss se nærmere på hvorfor disse aper har et slikt navn? Hva er deres særegne egenskaper? Hvor bor de? Hva spiser de?

utseende

Disse er svært små medlemmer av familien. Kroppen deres når 25 cm per dyn. En voksen dyr har en kroppsvekt på ca 300 g. Men halen er relativt lang. Lengden tilsvarer kroppen. Takket være en så lang hale ser tamarins ikke så liten ut som de egentlig er. Når tamarin beveger seg gjennom trærne, hjelper halen dem til å balansere. Slår fra tre til tre, de ser etter sin egen mat. På hodet vokser kappen på en måte som ligner en "krone". Dette er også en av grunnene til at arten fikk et slikt navn. Tilstedeværelsen av klør er også et karakteristisk trekk ved arten. Tross alt har andre primater negler på endene av fingrene.

Deres farge er mørk, nesten svart. Men skjegget og overskogen står i motsetning til den totale frakkfargen til apekatter. Disse delene er helt hvite, de ser ut som om de er grå. Denne funksjonen er den mest attraktive i dem, og takket være den er de merkbart forskjellig fra andre.

En del av navnet "keiserlige" dyr mottok nettopp på grunn av deres elegante mustasje. Når forskerne oppdaget denne arten, husket de umiddelbart at en av de tyske keiserne Wilhelm II hadde akkurat samme mustasje. Et slikt navn på den tiden syntes at forskerne var mest hensiktsmessige. At den sitter fast bak utsikten.

habitat

Denne primate arten lever i regnskogen i Sør-Amerika. De kan ses i land som Peru, Bolivia, så vel som i Brasil.

Mat, livsstil

Disse aper er tre dyr. Det er mesteparten av tiden de bruker på trærne. For dette er kroppen deres perfekt tilpasset. De har en lang hale som utfører funksjonen av balansering, kraftige klør som bidrar til å kle seg til barken på trærne, og de knuste potene som apene holdes på treet. Siden de er veldig lyse, kan de lett klatre selv på toppen av et tre, hvor de får de mest saftige fruktene.

Som regel er de bare i en tett skog. De omgår ethvert åpent rom. De bor i små grupper på opptil 10 personer. Hver flokk har sitt eget spesifikke territorium, som tamariner nidkjær beskytter mot overgrep av fiender. Hvis de plutselig i deres sted vil bosette seg andre slike aper, vil eierne av territoriet ikke tillate dem. Terrenget okkupert av en gruppe tamariner er vanligvis rundt 30-40 hektar. De forsvarer deres territorium ikke med sine kraftige klør og fangs. De angriper også de som tør å skade sine små.

Det sosiale hierarkiet i pakker er godt utviklet. Hjem her er den mest erfarne kvinnen, etterfulgt av alle de andre kvinnene. Det neste trinnet i tamarinhierarkiet er barn. Mann her opptar det laveste nivået. I hver gruppe bor vanligvis 1-2 hanner.

En annen interessant funksjon i oppførelsen og livsstilen til disse dyrene er vanlig overskaps frisyre. De trimmer mustasjen til hverandre. I prosessen kommuniserer dyrene aktivt.

Grunnlaget for dietten til disse primatene er plantefôr. De er veldig glad i frukt og bær, som stadig samles inn fra buskene og trærne i regnskogen. Deres favoritt delikatesse er unge kvister og blader. Noen ganger spiser de blomster.

Animal mat er også til stede i dietten av disse dyrene. Fra tid til annen fanger de frosker og firben. Hvis de fanger fuglegg i en rede, spiser de også den.

reproduksjon


Under paringsperioden kan den kvinnelige keiserlige tamarinen ha mer enn en partner. Hvis gruppen ikke er en, men flere hanner, vil den samarbeide med alle. Ordren avhenger også av stillingen i hierarkiet.

Graviditet av representanter for denne arten varer ca 45 dager. Siden denne perioden er for kort, selv for slike små dyr, blir babyene små, hjelpeløse. Etter fødselen veier de bare 35 g.

Men selv nyfødte tamariner på ansiktet har allerede karakteristiske tendrils og skjegg. Siden matriarki regjerer i deres livsstil, tar mennene seg av babyene. De bærer hele tiden babyer på seg selv, og gir dem kun kvinnen for fôringstidspunktet.

Etter 3 måneder kan babyer spise og flytte seg selv. Etter et og et halvt år forlater unge menn flokkene for å bli medlemmer av en annen. Hunnene forblir i sin familie.

I naturen er forventet levetid ca. 11-15 år.

Antall

I dag anses denne arten for å være "sårbar", selv om antall tamariner ennå ikke har kommet til et kritisk nivå. Faktisk blir disse uvanlige primatene ofte offer for poachere. De blir fanget for å selge i samlinger eller dyreparker.

Antallet representanter for denne arten, så vel som andre innbyggere i den tropiske skogen, påvirkes av ødeleggelsen av deres naturlige miljø. Tross alt blir regnskogene på sitt opprinnelige kontinent svært ødelagt. Som et resultat, har aperne rett og slett ikke noe sted å leve og få sin egen mat.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)

Se på videoen: tamarin imperial (Oktober 2019).

Загрузка...

Populære Kategorier

Загрузка...