Wombat - beskrivelse, habitat, livsstil

Wombats er utvilsomt unike representanter for dyreverdenen. Tross alt eksisterte de på planeten vår for mange millioner år siden. Mange arter av dette dyret er døde, men vi har fortsatt muligheten til å se dem.

I dag er det 2 slanger som tilhører familien av wombats. De inkluderer i sin tur 3 arter. Det er en korthåret wombat, så vel som et slekt med langhårede wombats, som inkluderer langhåret, så vel som Queensland wombat. Tidligere på vår planet var det mange flere arter, men i utviklingsprosessen forsvant de fleste av dem. Dette bidro til en rekke årsaker. Det er kjent at det var minst 5 genera. Tidligere ble pandas betraktet slektninger av disse dyrene, da de har mye til felles.

Men for ca 36 millioner år siden begynte disse dyrene å utvikle seg langs ulike utviklingsveier. Som et resultat drev de bort, og kjøpte sine egne karakteristiske trekk. Hvis du ser på bilder av wombats og pandas, kan du likevel spore en viss likhet.

beskrivelse

Wombats er plantelevende. De bor i Australia. Utad, ser representanter for denne arten ut som små bjørner, og litt som marsvin. Kroppslengden på voksne er ca. 70-120 cm, vektområder fra 20 til 40 kg.

De har en ganske tett men kompakt grunnlov. Kroppen av wombats er liten, og hode og lemmer er store og kraftige. Disse dyrene har en liten uutviklet hale. Deres ull er grå.

Egenheten ved denne arten er at baksiden av kroppen har en uvanlig struktur sammenlignet med andre pattedyr. På ryggen har de mye brusk, huden er herdet, det er bein. Alt dette er et skjold. Dyret bruker det for å beskytte sitt hjem. For eksempel, hvis noen ønsker å komme inn i hullet til wombat, dreier dyret ganske enkelt til inngangen til rumpa. Så blokkerer han passasjen inn i hullet, og så kan han knuse fienden mot sine vegger.

Wombat-hodet fortjener spesiell oppmerksomhet. Sammenlignet med kroppens størrelse har den en stor størrelse. Formen på hodet er noe flatt. Hvis wombat er i fare, kan han forsvare seg med hodet eller til og med bruke det til å angripe fienden. Samtidig lager han bevegelser som ser ut som butting, selv om dette dyret ikke har noen horn.

Kjeften og tennene i strukturen har mange likheter med kjever av gnagere. Sammenlignet med andre bukser, har wombats færre tenner. Over og under har de 2 skjærende snekker. I tillegg er det tygge tenner. Men siden mangler.

Disse dyrene har svært kraftige sterke poter. Hver har fem fingre, som hver har klør, er nødvendige for at dyr skal utføre ulike handlinger. Det er med disse klørne at wombats perfekt graver hullene sine.

Disse dyrene er berømte for deres evne til å grave opp hele riket under bakken. Mange forskere mener at wombats er de mest dyktige og største graverne blant alle dyr. En person kan grave en ekte tunnel, hvor lengden vil være ca 20 m, og deres grøfter når 3 m. Wombats er utstyrt med ekte underjordiske slott hvor de bor sammen med sine familier. Deres poter er små i lengden. Men dette forhindrer ikke dyr i å utvikle hastigheter på opptil 40 km / t. Om nødvendig kan de lett klatre et tre eller svømme i en dam.

Livsstil


Australia er hjemsted for disse uvanlige dyrene, men du kan også møte dem på øya Tasmania.

I naturen er det mange representanter for denne arten. Men for å se dette dyret kan være sjeldent. Dette skyldes det faktum at representanter for denne arten tilbringer mye tid under jorden. De bor i områder der jorden er tørr, ikke steinete, det er ikke grunnvann. De er også hindret av ulike trerøtter og vegetasjon. De velger jorda der det er lettest å grave en stor, romslig tunnel.

Fra slike minker, hvilke dyr graver for familien deres, er hele landsbyene bygget opp under jorden. De består av romslige boliger, samt små gater, hvorved dyr lett beveger seg i sitt kjente miljø. Mesteparten av tiden er de nettopp i sine underjordiske hus. Her sover de på dagtid, og om natten kommer de til overflaten på jakt etter mat.

Representanter for denne arten bor i grupper som består av et stort antall individer. Slike grupper opptar et stort territorium. Ofte kan det være et stort felt, hvis område når 20-25 hektar.

Medlemmer av gruppen merker territoriet med ekskreta, som ligner en terning i deres form. På den måten definerer de grenser til eiendeler.

Disse dyrene har en ganske fredelig natur. De er ikke redd for mannen. I naturen har de ingen fiender. Men hvis noen går over på deres territorium, vil de aggressivt forsvare det. Hvis de føler at faren nærmer seg, svinger de straks sine store hoder, gjør lyder som ligner på det meste.

Fienden bestemmer ofte at det er bedre å ikke kjempe med en så aggressiv fiende og blader. Men hvis motstanderen ikke trekker seg tilbake, kan en kamp begynne mellom dyrene. Bekjemper wombats på hodet, som om å stryke fienden. Generelt leder representanter for denne arten en fredelig livsstil, hvis de ikke er i fare.

mat

Загрузка...


Disse dyrene anses å være ekte gourmeter som bare spiser av høy kvalitet planter. De får mat med sine klør. Deres favorittdelikatesse er saftige skudd, røtter. De elsker også mos, bær og noen typer sopp. Ved hjelp av tennene, leppene og den sterke luktsansen, velger disse unike dyrene seg selv den beste maten. De foretrekker de yngste, ikke tøffe skuddene, kutter dem til selve roten, og nyter utmerket smak.

Egenheten ved disse fantastiske dyrene ligger også i det faktum at prosessen med fordøyelsen i dem er ekstremt langsom i forhold til andre pattedyr. De fordøyer mat i 14 dager. De trenger ikke bruk av vann i store mengder. Av dette ligner de kameler. Wombat nok til å bruke 22 m væske per dag for hvert kilo vekt. Tørst og tørke, de tåler uten vanskeligheter.

reproduksjon

Wombatavl forekommer når som helst på året, men i tørre områder kan det avhenge av været. De er buksdyr, men deres poser er ikke plassert foran, men i ryggen. Takket være denne kvinnen er det praktisk å grave bakken, og det kommer ikke noe smuss inn i posen.

Deres graviditet er svært kort - ca 20 dager. Bare en unger er født. Hunnen har to brystvorter på kroppen, men hun kan ikke bære to babyer samtidig. Den lille wombat er i morens pose i ca 8 måneder. Hun bryr seg stadig om ham. Deretter forlater han posen, men moren bryr seg fortsatt om cuben i omtrent et år. Disse dyrene i naturen lever vanligvis rundt 15 år. Når de holdes i fangenskap - opptil 20-25 år. Det avhenger av mat og forhold til frihetsberøvelse.

Video: Wombat (Vombatidae)

Se på videoen: Cairns Vacation Travel Guide. Expedia (Oktober 2019).

Загрузка...

Populære Kategorier

Загрузка...